Weblog

De User Experience bepaalt het succes van je website

Elke website eigenaar wil dat zijn website zo succesvol mogelijk wordt. Dit kan zijn, bijvoorbeeld.:
- Dat een bezoeker een aankoop doet (in het geval van bvb. een webwinkel)
- Dat een bezoeker een offerte aanvraagt (in het geval van bvb. een reclame bureau)
- Dat een bezoeker zich inschrijft voor een cursus (in het geval van bvb. een onderwijsinstelling)
- Etcetera

Het zo succesvol mogelijk maken van een website, waarbij onder andere zo veel mogelijk bezoekers overgaan tot actie, is een van de belangrijkste doelen bij het ontwerpen van een website. Een term die dan vaak opduikt is “User Experience Design”. User Experience Design is een onderdeel van een grotere subset, namelijk “User Experience”. Met User Experience bedoelen we dan: de ervaring die een persoon heeft met een product en de voldoening die het product bij deze persoon oproept, in ons geval een website. User Experience Design is het ontwerpen van het product (website) met daarbij als doel een zo goed mogelijk gevoel bij de eindgebruiker op te roepen. In dit artikel bedoelen we telkens met User Experience de ervaring die een persoon heeft met een website. User Experience bepaalt dus voor een groot deel het succes van je website, want als een bezoeker een slechte ervaring heeft en een negatief gevoel overhoudt aan het bezoek van je website, dan is de kans dat deze bezoeker terugkomt of overgaat tot actie (bvb. het inschrijven voor een cursus) ook kleiner.

User Experience Design is het ontwerpen van het product (website) met daarbij als doel een zo goed mogelijk gevoel bij de eindgebruiker op te roepen.


Kennisgebieden die vallen onder User Experience Design zijn:

1. Interaction design
2. Information architecture
3. Usability
4. Human computer interaction
5. Human factors engineering
6. User interface design

En dan zien we dat in dit rijtje een paar termen voorkomen die vaak in verband worden gebracht met Webdesign, zoals: Usability, Interaction Design & Information Architecture. Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen of gehoord over dit soort zaken, maar misschien dat nu je de samenhang ziet, ook alles zo’n beetje op zijn plaats valt. Vooral onderstaand figuur, verheldert een en ander enorm.

Bron: www.montparnas.com

Kennisgebieden als Usability, Interaction Design & Information Architecture zijn niet exclusief geldend voor websites, ze zijn ook van toepassing bijvoorbeeld bij het ontwerpen van software applicaties op de desktop. Maar in dit artikel betrekken we een en ander op websites zoals gezegd. Ik zal hieronder de belangrijkste kennisgebieden toelichten.

Interaction Design
Interaction Design is het bestuderen van de wisselwerking tussen de gebruiker en de website. Binnen een web project levert de interaction designer een aantal producten af zoals flowcharts (modellen van de belangrijkste processen binnen een website) en wireframes (ruwe schetsen van de website interface). Meer over Interaction Design voor websites.

Information architecture
Information Architecture is de kunst om kennis te structureren en gebruikers interacties te definiëren. Zoals je ziet uit deze beschrijving en ook op bovenstaand figuur is er overlap met andere kennisgebieden, zoals Interaction Design. Producten die door de Information Architect worden afgeleverd zijn bijvoorbeeld: een inventarisatie van de content c.q. inhoud en gebruikersprofielen c.q. Personas. Meer over Information Architecture voor websites.

Usability
Dit onderdeel van User Experience Design krijgt vaak de meeste aandacht, er zijn ook al vele boeken over geschreven o.a. door Steve Krug (Don´t make me think). Met Usability beschrijven we de mate van bedieningsgemak van een website voor een gebruiker. Dus in hoeverre de website gebruiksvriendelijk is.

Doelen van web usability zijn onder meer:
- Het presenteren van informatie op een heldere en overzichtelijke manier binnen een website
- Het aanbieden van de juiste keuzes op een heldere wijze binnen een website
- Het wegnemen van enige onduidelijkheid omtrent het nemen van acties (bvb. het versturen van een formulier)
- De belangrijkste elementen binnen een website op de juiste plek weergeven binnen een website

Het is handig om bij de bouw van een website een usability check te doen om te kijken of je website wel helemaal voldoet aan de usability richtlijnen. Houd dan altijd deze checklist bij de hand, PDF versie.

Smashing Magazine heeft ook een zeer interessant artikel geschreven waarin ze een tiental usability richtlijnen geven.

Er is een video van Jesse James Garret over de user experience.

Meer over Web Usability.

User Interface Design
User Interface Design is het design van websites met de focus op User Experience. Bij User Interface Design komen alle kennisgebieden bij elkaar zoals je ook in het figuur boven kunt zien. Het bevat onder meer prototyping, grafisch ontwerp en usability testing.

Meer over User Interface Design.

Meer videos over User Experience

Welke specialist heeft er nu kennis van zaken zoals User Experience Design of één van haar subsets?
Veelal zijn er consultants die kennis hebben van zaken als Usability, Information Architecture en User Experience Design in het algemeen. Echter kleinere internet bureaus kunnen zich geen dure consultants veroorloven en in dat is het handig dat de webdesigners & webdevelopers zelf globaal kennis hebben van User Experience Design en onderliggende kennisgebieden. Het is natuurlijk niet een must, maar het is zeker een pre. Zo bereik je dat de websites die worden opgeleverd een prettige ervaring oproepen bij de bezoekers waarbij bezoekers dus bijvoorbeeld eerder terugkomen of eerder tot actie overgaan.

Boeken over User Experience Design e.a.
Op onderstaande websites vind je overzichten van aanbevolen boeken die gaan over User Experience Design of een van haar onderliggende kennisgebieden:
- Nick’s Top User Experience Books
- Top Selling Usability Books

Een must-read-boek op het gebied van Web Usability is het boek “Don’t make me think”van Steve Krug.

Regelmatig wordt er gezegd, moeten die boeken nu allemaal in het Engels zijn? Nou, ik heb eens goed gezocht en heb 2 Nederlandstalige boeken kunnen ontdekken die gaan over Web Usability, User Experience Design en aanverwante zaken. Dit zijn ze:
- Handboek website usability
- Website-usability, bestellen kun je het boek hier
– Het “Zo kan het ook” boek

Conclusie
Al met al kunnen we stellen dat kennisgebieden zoals Interaction Design, Information Architecture & Usability allemaal met elkaar verbonden zijn en grotendeels onder één noemer vallen namelijk User Experience Design. Met User Experience Design willen we uiteindelijk bereiken dat de website bezoeker een prettig gevoel overhoudt aan het bezoeken van de website en bij voorkeur overgaat tot actie zoals bijvoorbeeld het inschrijven voor een cursus. Binnen het internet vakgebied zijn er consultants die kennis hebben van User Experience Design en onderliggende kennisgebieden. Echter bij kleinere bureaus zijn zulke consultants niet aanwezig, het is dan een pre als de webdesigner/-developer globaal kennis heeft van voornoemde zaken.

  • Edwin Waelbers
  • 25 08 2011   18:01
  • website

Eigenlijk is usability wel meer dan bedieningsgemak en gebruiksvriendelijkheid.

Usability is het geschikt maken van een applicatie of website voor een bepaald publiek, die een specifieke taak uitoefent, in een bepaalde omgeving en dit om specifieke doelen te bereiken op een efficiënte en effectieve manier met een hoge graad van tevredenheid.

Een hele boterham dus.

Leuk artikel overigens!

weblog overzicht

Vraag gratis advies.

Helaas, wegens spam-problemen is dit formulier uitgezet.
U kunt contact met ons opnemen via het gewone contactformulier.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht